Videoer/bøger

Explaining Asperger's / Autism (1/2)


Engelsksproget forklaring af livet med Aspergers Syndrom / Autisme i en verden, der er skabt af neurotypikere. Christian hjælper med at forstå autisme indefra - og neurotypi udefra!Explaining Asperger's / Autism (2/2)


Engelsksproget forklaring af livet med Aspergers Syndrom / Autisme i en verden, der er skabt af neurotypikere. Christian hjælper med at forstå autisme indefra - og neurotypi udefra!

Føler eller tænker du verden? 


Radioprogram på dansk om livet med autisme i en verden, der er beregnet til mennesker uden autisme.

 

De fleste føler den - et mindretal tænker og analyserer verden omkring dem. Sådan kan man i grove træk forklare forskellen mellem "normale" mennesker og autister, som har særlige forudsætninger og behov i hverdagen. Men inklusionen af blandt andet autistiske børn går ikke godt alle steder, og Rigsrevisionen har for nylig afgjort, at sagsbehandlingen i kommunerne har fejl i mere end hver tredje sag.

Medvirkende: Christian Stewart-Ferrer - og Mette Elmose, forsker i autisme på SDU.

Vært: Maja Thiele, læge og forsker.

Tilrettelæggere: Victoria Touveneau og Simon Andersen Nielsen.

Neurotypi sett utifrån

 

Beskrivelse på svensk af livet med Aspergers Syndrom / Autisme i en ikke-autistisk verden - og af det autistiske syn på neurotypikere.

 

För många såkallade "normala" personer har det länge varit ett grundläggande mysterium hur autister egentligen upplever världen. Vad inte så många vet, är att det möjligen är ett ännu större mysterium för autister hur "normala" personer (neurotypikerna) upplever världen!

Denna föreläsning kommer att förmedla  en förståelse av samspelet mellan människor med och utan autism som ett möte mellan två biologisk olika, jämnbördiga kulturer, som båda behöver förstå varandra.

Theo Peeters samt Anja Vestergaard og Mette Elmose har med stor uegennyttighed og venlighed stillet disse bøger til rådighed for os alle - brug dem med stor omhu og respekt!

Det samme gælder den fantastiske "Kan I forstå mig", som ovenikøbet er forsynet med såvel forældrevejledning som lærervejledning!

Forstå 'højtfungerende autisme'


Dette er Tony Attwoods store Grønspættebog om 'højtfungerende' autisme / Aspergers Syndrom - den kan ikke anbefales nok!


Den er ikke gratis, men er alle pengene værd - og kan naturligvis også findes på biblioteket.


Hvis man har det fint med engelsk, kan den selvfølgelig også fås via f.eks. Amazon.co.uk.

Bogen til forældre og pårørende!


"Seje mor" er Monica Lyloffs hudløst ærlige beskrivelse af livet som forældre til børn med særlige behov (inkl. autisme):

Om hverdagen, tvivlen på sig selv, og de hårde, opslidende og jævnligt absurde kampe mod kommunen (selv om Monica er cand.jur.!!) - men også om lysglimt, kærlighed, og måder at lade blot en smule op på, så man kan lidt igen.

OG der er enkle (læs: realistiske!), praktiske råd til andre forældre i lignende situationer.


Køb den og læs den, selv om titlen ved første øjekast måske kunne skræmme, når man ikke selv ser sig som bare i nærheden af at være 'sej':

For "Seje mor" sammenfatter i to ord oplevelsen af at få ros for at være 'sej', mens man absolut ikke føler sig spor 'sej' - og samtidig ved, at man er nødt til, midt i udmattelsen, alligevel at prøve at være 'sej' (og ind imellem bare fake det!) for sin families skyld! Lyder det velkendt?

Monica modtog overordentlig velfortjent "Autisme Prisen 2021" for sin ukuelige indsats for alle os med autisme og/eller andre funktionsnedsættelser (ja, det er 'hende med #enmillionstemmer'!) - og bogen synliggør, hvorfor hun er et af de mennesker, jeg beundrer mest, og som giver mig mest håb for og tro på fremtiden!